Je voeten

Eelt en likdoorns

Eelt (callus) wordt door je lichaam aangemaakt ter bescherming van de huid, opzich is dat goed. Maar er kan ook te veel eelt aangemaakt worden. Dit wordt pathologisch eelt genoemd. Pathologisch eelt is te herkennen aan de gele kleur. Bij een dikke eeltlaag kan het zelfs een glazige kleur hebben. De huid is hard, voelt verdikt aan en kan ook ruw zijn. Eelt wordt veroorzaakt door druk en/of wrijving.
Eelt kan pijnlijk worden als de laag erg dik wordt.
Als de druk op de huid erg gecentreerd is, kan er onder het eelt een likdoorn (clavus) ontstaan. Een likdoorn is een eeltpit wat in de huid groeit, dit kan erg pijnlijk zijn. Likdoorns zijn vaak terug te vinden op of tussen de tenen en onder de bal van de voet.

Wat kan de pedicure doen?
Bij te veel eelt is het verstandig dit professioneel te laten verwijderen. Dit is om te voorkomen dat je hier meer pijn en klachten van gaat krijgen. Ik doe dit door de huid te desinfecteren, het eelt handmatig te verwijderen met een scalpel mesje en dit vervolgens machinaal te polijsten. Vervolgens desinfecteer ik de huid opnieuw en behandel ik de voet met een vochtinbrengende voetencreme.
Ook het verwijderen van likdoorns doe ik door middel van handmatig wegsnijden en machinaal afwerken. Deze handelingen zijn in principe volledig pijnloos. Eelt is namelijk gemaakt uit dode huidcellen.
Naast het verwijderen van eelt/likdoorns, kijk ik naar de stand van de voet en geef ik zo nodig schoenadvies of een doorverwijzing naar een andere discipline om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

Kloven

Kloven (ragaden) zijn scheuren in een (dikke) eeltlaag. Dit kan erg pijnlijk zijn. Onder het kopje ‘eelt en likdoorns’ kun je lezen hoe eelt ontstaat en wat je hieraan kunt doen.

Als je last hebt van kloven, is het extra belangrijk om de huid van de voet goed te hydrateren (= behandelen met voetencrème geschikt voor zeer droge huid). Een kloof is vaak het gevolg van eeltvorming in combinatie met een droge huid. Hierdoor scheurt het eelt open. Als de gezonde huid onder de eeltlaag mee scheurt, is dit erg pijnlijk. Het gaat bloeden en je hebt een wondje. Doordat je hierop door blijft lopen en de randen van dat scheurtje erg hard zijn door het eelt, is het moeilijk voor de huid om te genezen.

Kloven zie je vaak op de hiel van de voet.

Wat kan de pedicure doen?
Ik kan het overmatig eelt voor je verwijderen. Daarnaast haal ik de harde randjes voorzichtig weg zodat de huid zich weer kan sluiten. In principe is deze behandeling pijnloos. Daarnaast zal ik je een passend advies mee geven zodat de kloven niet meer terugkomen.

Ingroeiende nagels

Bij een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven: de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide teennagel geeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie. Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Zowel een ingroeiende nagel als een ingegroeide nagel ontstaan meestal aan de grote teen. Echter de andere nagels kunnen ook ingroeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, verkeerd knipgedrag, peuteren aan de nagel, een vochtige huid door zweten (dit komt bijvoorbeeld veel voor bij tieners), te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen.

Wat kan de pedicure doen?
Als je pijn ervaart aan de zijkant van je nagel, neem dan zo spoedig mogelijk contact op. Het is belangrijk dat een ingroeiende nagel snel behandeld wordt om ontstekingen te voorkomen.
Ik help de nagel te begeleiden door middel van verschillende specialistische technieken en zal thuisadvies meegeven. Het is per casus verschillend hoe we de ingroeiende nagel gaan aanpakken.  Voorbeelden kunnen zijn: de nagelpunt voorzichtig wegvijlen, drukvrij leggen door een speciaal gaasje in de nagelwal te plaatsen, het plaatsen van een nagelbeugel of orthese.
Soms is het nodig eerst met de huisarts te overleggen voordat ik de behandeling kan inzetten.

Schimmelinfectie/kalknagels

Schimmelinfecties komen vaak voor, meestal tussen de vierde en vijfde teen. Maar het kan ook op andere plekken op de voet voorkomen. Die schimmel wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de aanwezigheid van dermatofyten op de huid. Deze kun je bijvoorbeeld oplopen in zwembaden en kleedkamers, maar ook door overmatig zeepgebruik en onvoldoende afdrogen tussen de tenen. Kortom, een huidschimmel gedijd goed op een warm en vochtig klimaat.
Je merkt dat je een schimmelinfectie hebt aan de jeuk/pijn tussen de tenen, een witte waas op de huid en in een later stadium kunnen er blaasjes, rode plekken en kloven onstaan op de rest van de voet.

Een schimmelinfectie kan overslaan op de nagels, in de volksmond wordt dit vaak kalknagels genoemd. Echter kunnen kalknagels meerdere oorzaken hebben (o.a. slechte doorbloeding, medicijngebruik, diabetes mellitus).
Een schimmelnagel is te herkennen aan de bruin/gelige kleur en in een later stadium wordt deze ook brokkelig.

Wat kan de pedicure doen?
Voor een schimmelinfectie aan de huid adviseer ik je een goede spray of crème, passend bij jouw situatie. Om kalknagels aan te pakken maken we samen een behandelplan: je dient elke 6 tot 8 weken een afspraak te maken zodat ik zoveel mogelijk ongezonde nagel kan weghalen. Daarnaast krijg je producten mee naar huis waarmee je 2x daags de aangedane nagels kunt behandelen.
Als de open schoenen weer uit de kast komen, kunnen we een nagelreparatie uitvoeren op de kalknagel zodat deze niet zichtbaar is.

 

Maak online een afspraak!

Aangesloten bij:

Contactgegevens

Voetzorg Hamming
Danine Hamming
Pastorielaan 28
9785 AW Zuidwolde (Gn.)

06-31051350
info@voetzorghamming.nl

BTW nummer: NL003095584B60
KVK: 76513580
Provoet lidnummer: 318023

Openingstijden

Maandag 9:00 – 17:00

Dinsdag gesloten

Woensdag gesloten

Donderdag 9:00 – 17:00

Vrijdag gesloten

Zaterdag gesloten

Zondag gesloten

Copyright © 2023 Voetzorg Hamming

Privacyverklaring

Voorwaarden

Website door SanstraDesign